Wie zijn de Gebr. Ducaat?

Maak kennis met Kees en Gert Ducaat

Échte Utrechters

Wij zijn de Gebroeders Kees en Gert Ducaat, geboren en getogen in Utrecht. Stammend uit een gezin van 8 kinderen zijn wij na onze schoolopleidingen allemaal vertrokken uit Utrecht en hebben allemaal elders onze vleugels uitgeslagen. Uiteindelijk zijn wij samen met nog een broer in Zeewolde neergestreken. Buiten het feit dat we toevallig allebei in de bestratingen werkzaam zijn, delen we ook al jaren de passie voor speciaal bier omdat er in onze beleving meer bestaat dan een pilsje.

Geschiedenis

2009

In 2009 is Kees per toeval op een markt in contact gekomen met “Biergilde Gambrinus”  in Almere en vond dat zo fascinerend dat hij zich daarbij aansloot en er weinig overreding nodig was om Gert mee te krijgen. Binnen deze vereniging worden ook brouwopleidingen gegeven en hebben zij die gevolgd. De eerste brouwsels werden gemaakt en wel gewoon in de keuken.

Dit jaar wordt ook onze “Ducator” geboren, een stevig winterbier wat nog steeds onze topper is.

2010

Naarmate de kennis groeide en de resultaten verbeterden, werd die keuken al gauw te klein. In de bedrijfsloods van Kees was gelukkig al een keukenblok aanwezig en werden de potten en pannen iets groter om hun ideeen en recepten te kunnen verwezenlijken. De reacties van familie en vrienden waren van dien aard dat zij steeds enthousiaster werden over hun brouwsels.

Dit jaar voegen we “Wolderwhite” aan ons assortiment toe. Een fris witbier.

Daarnaast wordt er voor Sinterklaas een speciaal “Speculator” gebrouwen.

2011

Het volume dient opgevoerd te worden en om die reden worden er grotere ketels aangeschaft (annex geprepareerd in de zin van omgebouwde boilers) om preciezer te kunnen doseren. Dit gaf hen de gelegenheid om elke zes weken ongeveer een brouwsel van 50 liter te maken. De tussenliggende tijd werd gespendeerd aan oplossingen bedenken voor wat betreft het terugkoelen, bottelen en etiketteren enz enz.. Aangezien het slechts een hobby bereft, moest dit allemaal in de weekeinden plaatsvinden.

Dit jaar wordt er “Dubble” en “Triple” toegevoegd aan de lijst van blijvers.

2012

Alles draait redelijk naar behoren en gaan de heren zich concentreren op de diverse bierstijlen. Er wordt volop geexperimenteerd en opeens deed zich de mogelijkheid voor om deel te nemen aan een Brand Pilsbrouwwedstrijd waar zij eigenlijk best oren naar hadden. De uitdaging lag in het feit dat het een bier van lage gisting moest worden, wat een extra moeilijkheidsgraad met zich meebracht voor een hobbybrouwer. Vol overgave hebben zij zich hierop gestort en uiteindelijk hun pils genaamd “Friendship” ingezonden. Dit levert leuke reacties op van de lokale media en een leuk verslag met foto’s in het Heineken Vakblad. Dit resulteerde in een mooie podiumplaats tijdens de finale, uit ruim zestig deelnemers.

Verder wordt “Powerblond” aan onze lijst toegevoegd.

2013

De behaalde resultaten, maar met name de reacties van alle kenners om hen heen doet ze besluiten de entourage wat aantrekkelijker te maken en leuker aan te kleden om in de toekomst hun bieren in een sfeervolle maar serieuze proefavond te kunnen presenteren. Wederom nemen ze deel aan de Brand Bierbrouwwedstrijd om een Zwaar Blond bier te maken. Dit jaar bereiken ze dan wel niet het podium maar wel veel andere dingen daarvoor in de plaats. Zo komt er een filmploeg van Discovery Channel een opname maken van het brouwproces wat zowel bij Brand als op TV  verschijnt. En alsof dit nog niet genoeg is, komt ook de crew van Hart van Nederland nog opnamen maken voor de Late uitzending die avond. Met als kop:

“Of het nou om een straatje leggen gaat of het brouwen van een biertje , de Gebroeders Ducaat draaien er de hand niet voor om”. En zo is het maar net!

De twee kleine brouwketels worden vervangen door een zelf ontworpen dubbelwandige ketel.

Dit jaar wordt de “Herfstbock” en “Vienna” aan het assortiment toegevoegd.

Dit was het ontstaan van onze Micro-Brouwerij en hopen in de toekomst, naast onze gewone baan, onze hobby te kunnen omzetten naar een kleine professionele Brouwerij met uitsluitend mooie kenmerkende speciale bieren in kleine oplagen.  Ons doel is U en velen met U te laten delen in het genot van ons heerlijke Bier. Dat is ons doel en daar streven we naar!

Proost!

Kees en Gert